.yui3-widget yui3-block-base yui3-block-parent-base sqs-block-html sqs-block html-block {padding:0px; }

Vse se spreminja

Pred koncem leta se vedno sprašujemo: Kje smo in kam bi radi prišli? Razumevanje okoliščin v katerih delujemo - tako poslovno kot zasebno, je nujen pogoj za sprejem odločitev.

Pred nami sta zeleni in digitalni prehod. Zato vam priporočam v branje nadavno izdano knjigo, ki je pravzaprav znanstveni vodič po preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Tudi na pomembno spremembo davčne obravnave obresti v skladu s predlogom novele ZDDPO-Š se bo treba pripraviti. Sprememba bo rezultat zahtev EU.

Kako v resnici deluje svet

Vaclav Smil

Da vas spodbudim k branju navajam kar zapis avtorja. Takole pove, kaj je namen knjige:

“V tej knjigi bom poskušal zmanjšati primanjkljaj razumevanja in pojasniti nekaj najosnovnejših stvarnosti, ki nam določajo preživetje in blagostanje. Ne želim podajati napovedi, prav tako ne mislim orisovati ugodnih ali neugodnih možnih prihodnosti. Nobene potrebe ni po širjenju tega priljubljenega in večno neuspešnega žanra, kajti dolgoročno je vse preveč nepredvidenih preobratov in vse preveč zapletenih interakcij, da bi jih bilo mogoče upoštevati – tako na ravni posameznika kot v širši skupnosti. Prav tako ne mislim zagovarjati katerega koli določenega (pristranskega) tolmačenja stvarnosti – niti kot razloga za obup, niti kot vira brezmejnih pričakovanj. Nisem niti pesimist niti optimist, le znanstvenik, ki skuša pojasniti, kako svet dejansko deluje, s tem razumevanjem pa bom skušal doseči, da bomo bolje dojeli svoje prihodnje omejitve in priložnosti”

Povezava do knjige

Implementacija pravila o omejevanju obresti ZDDP-2Š

Mihael Pojbič

Avtor Mihael Pojbič v dveh prispevkih najprej predstavi pravilo o omejevanju obresti skladno z določili Direktive Sveta (EU) 2016/1164 in nato analizira implementacijo v slovenski pravni red. Podlaga za analizo je julija 2023 objavljen predlog novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2Š).

- Revija Davčno finančna praksa, letnik 2023, številka 9 in 10

IHC