.yui3-widget yui3-block-base yui3-block-parent-base sqs-block-html sqs-block html-block {padding:0px; }

Staranje in delo

Na problematiko 'odsotnosti' z delovnih mest lahko pogledamo z vidika družbe kot celote in z vidika delodajalca. Vzrok je tudi v staranju prebivalstva in poviševanju starostne meje za upokojitev. Tako družba kot delodajalci bomo morali ustvarili nove pogoje za sobivanje generacij in na novo opredelili kdo je pravzaprav star. Knjiga, ki vam jo priporočam v branje je bila izdanana v letu 2007 in dobro napoveduje stanje v katerem že smo. Zanimivo branje v povezavi z dopusti po dalj časa trajajoči bolniški odsotnosti so sodbe slovenskih sodišč. Če ste v vlogi delodajalca jih berite, da se iz njih kaj naučite.

Zarota metuzalemov

Frank Schirrmacher

Mediji in politika stalno opozarjajo na starejše od 65 let, ki so 'problem'. To pa seveda ni res, saj je glede na daljšanje življenjske dobe več generacij starejših in vsak izmed njih ima drugačno mesto v družbi. Predvsem mlajši starejši bi morali biti bolj aktivni. Knjiga Zarota metuzalemov ni le suhoparno nizanje podatkov, temveč je s primeri iz drugih virov analiza naše sedanjosti in napoved prihodnosti. Knjiga je sestavljena iz štirih velikih sklopov: Starajoča se družba, Zarota, Poslanstvo in Prevrednotenje. Bere se kot poziv k akciji, ki jo toliko lažje izvajamo, če smo dobro informirani.

Povezava do knjige

Nadomestilo in odškodnina za neizrabljen dopust

mag. Marijan Debelak

Avtor prispevka je sodnik na Vrhovnem sodišču republike Slovenije, ki mu je tematika zelo blizu. V njem analizira odločitvi v dveh delovnih sporih, ki sta se nanašala na problematiko izrabe letnega dopusta. To sta sodbi VIII Ips 83/2019 in VIII Ips 42/2019. Jedro težave pri obeh sodbah je trajanje obdobja za prenos pravice do letnega dopusta. Pri bolniških odsotnostih, ki trajajo več let in delavci objektivno niso imeli možnosti izkoristiti dopusta imajo delodajalci kar nekaj obveznosti (stroškov).

Revija Delavci in delodajalci

IHC