.yui3-widget yui3-block-base yui3-block-parent-base sqs-block-html sqs-block html-block {padding:0px; }
Back to All Events

SRS 2024: Novosti in njihov vpliv na poročanje

Strokovni svet Slovenskega inštituta za revizijo je na predlog Komisije za SRS 15. novembra 2023 sprejel SRS 2024, ki so bili tudi že objavljeni  v Uradnem listu RS. Vabimo vas, da si olajšate prehod in se nam pridružite na seminarju.

CENA: 220 EUR + DDV

Dobili smo novo celotno zbirko in ne samo spremembe posameznih standardov. Na seminarju bomo predstavili novosti in razloge zakaj je do njih prišlo. Del novosti je prenos vsebinskih sprememb zbirke MSRP od leta 2016 dalje, ko je nastala zbirka SRS 2016.

Kar nekaj je dopolnitev z natančnejšim opisov pojmov in napotki za pripoznavanje, merjenje in odpravo pripoznanja gospodarskih kategorij. V praksi je prihajalo do različnih interpretacij nekaterih določb in s temi dopolnitvami bodo uporabniki dobili natančnejše napotke za uporabo. Naj naštejemo le nekatere izmed njih: stroški izposojanja (usredstvenje stroškov), rušenje stare zgradbe z namenom novogradnje, odprava pripoznanja terjatev, klasifikacije dolgov pri najemih, razvrstitev dolgoročnih dolgov med kratkoročne, potrebni dokazi za pripoznanje rezervacij in načini ocenjevanj njihove višine. In še kar nekaj jih je.

Povsem na novo pa je napisan SRS 3 – Finančne naložbe, ki bo prinesel spremembo pri razvrščanju drugih finančnih naložb. Druge finančne naložbe so po vsebini vse tiste, ki niso naložbe v odvisne in pridružene družbe ter skupne podvige. Te naložbe SRS 3 (2016) ob začetnem pripoznanju razvršča v eno od štirih skupin. SRS 3 (2024) pa uvaja samo tri različne skupine. Zato bo ob prehodu treba te naložbe prerazporediti v nove skupine.

 KOMU JE SEMINAR NAMENJEN?

Seminar je namenjen vsem, ki ste odgovorni za evidentiranje poslovnih dogodkov, računovodsko poročanje in računovodsko analiziranje. Poslovodstvo pričakuje, da jih boste seznanili z učinki, ki bodo nastali ob prehodu na SRS (2024). Tudi uporabniki letnih poročil bodo želeli prebrati enako informacijo.

PET KORISTI ZA UDELEŽENCE

  1. Predstavljene bodo spremembe SRS 2024 in njihov vpliv na poročanje 2023

  2. Vedeli boste kateri standardi so doživeli le redakcijske popravke

  3. Dobili boste primerjalni pregled pomembnih sprememb in dopolnitev

  4. Za dopolnjene in nove določbe bomo prikazali uporabo na zgledih

  5. Dobili boste primerjalni pregled celotnega SRS 3 (2016 in 2024)

PROGRAM

  1. Pregled sistematike standardov

  2. Spremembe relevantne za več standardov in standardi z manjšimi popravki

  3. Okvir SRS

    • Računovodske usmeritve - določbe ob prehodu podjetja v nižji ali višji velikostni razred

    • Davki -  v tujini plačan davek, pripoznavanje odloženih davkov, novo razkritje

    • Nekratkoročna sredstva in ustavljeno poslovanje (nova točka v Okviru SRS)

  4. Izbrani standardi

• SRS 3 – Finančne naložbe

• SRS 9 – Obveznosti  

• SRS 11 - Rezervacije

• SRS 15 – Prihodki

KDO BO Z VAMI

Silva Koritnik Rakela, Predavateljica in avtorica učnih gradiv, ki je svojo poklicno pot je pričela na področju informatike, kot organizatorka na področju računovodstva. Specializirana je na področju poznavanja Mednarodnih standardov računovodskega poročanja (IFRS), ter Slovenskih računovodskih standardov (SRS). Kot pooblaščena revizorka je več kot 15 let sodelovala pri revizijah številnih mednarodnih podjetij.

IZVEDBA: SPLETNI SEMINAR
KDAJ: 15.03.23 | 9:00 - 12:15
CENA: 220 EUR + DDV
 

Gumb za prijavo vas bo prestavil na
stran organizatorja Tax-Fin-Lex.