Back to All Events

Blockchain - vse od A do Ž

 • Domus Medica (Zdravniška zbornica Slovenije) Dunajska cesta 162 1000 Ljubljana (map)
ILU_BN_SEMINARJI.png

CENA: 190 EUR + DDV

O tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (»blockchain«) se govori kot o novi tehnološki revoluciji. Povsem upravičeno. Kripto valute, pametne pogodbe, e-identiteta, e-demokracija. To so le nekatere od aplikativnih možnosti te tehnologije v javnem in v zasebnem sektorju. Da bi to disruptivno tehnologijo lahko sprejeli, jo je najprej potrebno razumeti. In to ne le z enega vidika ampak celovito.

Kripto valute predstavljajo manj kot en odstotek celotnega potenciala blockchain tehnologije. Na delavnici boste dobili vpogled, kje se skriva preostali potencial: katere procese in na kakšen način bo optimiziral blockchain, koga bo blockchain izrinil iz transakcije in zakaj bodo z blockchainom transakcije popolnoma transparentne in cenejše, njihovo spreminjanje za nazaj pa ne bo mogoče.

Govorili bomo o pametnih pogodbah, kot verjetno najpomembnejšem produktu blockchaina v prihodnosti. Seveda na delavnici ne bomo šli niti mimo trenutno najbolj popularnega in širšim množicam poznanega produkta blockchaina – kripto (tudi virtualnih ali digitalnih) valut in z njimi povezane t.i. »ICO manije«, kot novega načina zbiranja sredstev za financiranje zagonskih projektov. Na tem področju se bomo dotaknili tehnik upravljanja portfelja naložb v virtualne valute, spoznali temeljne karakteristike nekaterih valut ter se lotili ne tako zelo preprostega vprašanja davčne obravnave, povezane z virutalnimi valutami ter njihove računovodske obravnave, z vidika različnih imetnikov kripto valut.

PET KORISTI ZA UDELEŽENCE

 • Kako lahko blockchain spremeni vaš posel?
 • Zakaj je blockchain tehnologija veliko več kot le tehnologija za virtualne valute?
 • V katere virtualne valute naj vlagam?
 • Trgujem s kripto valutami. Ali sem obdavčen?
 • Kako naj računovodsko vodim naložbo v kripto valuto?

PROGRAM

9.00 – 9.45

PRVI DEL

dr. Peter Merc

 • Kaj je blockchain?
 • kako deluje in zakaj je revolucionaren;
 • aplikativna vrednost blockchaina v javnem in zasebnem sektorju (e-volitve, pametne pogodbe, pametna oporoka);
 • povezovanje z drugimi disruptivnimi poslovnimi modeli in tehnologijami: delitvena ekonomija, internet stvari, umetna intelegenca;
 • »ICO manija« ali kako z množičnim financiranjem zbrati 10 mio USD v 5 minutah.

9.45 – 10.15

DRUGI DEL  

Aljaž Jadek

 • Pametne pogodbe kot disrupcija procesov v gospodarstvu in v vodenju države:
 • kaj so pametne pogodbe;
 • njihova uporaba danes in v prihodnje;
 • pravni izzivi: sklenitvena, izpolnitvena faza.

10.15 – 10.45

ODMOR

10.45 – 11.30

TRETJI DEL

Tilen Šarlah

 • Vlaganje v kripto valute:
 • kripto borze (katera, zakaj);
 • karakteristike največjih virtualnih valut;
 • tehnike trgovanja;
 • kako uravnotežiti svoj naložbeni portfelj.

11.30 – 13.30

ČETRTI DEL

Domen Romih

Kripto valute in davki:

 • Davki v delitveni ekonomiji
 • bruto ali neto princip poslovanja;
 • obdavčitev virtualnih valut;
 • prihodnost obdavčevanja digitalnih rešitev.

Silva Koritnik Rakela

Računovodski vidik kriptovalut:

 • kaj so kriptovalute z vidika računovodskega poročanja;
 • določanje poštene vrednosti;
 • računovodske listine;
 • računovodske rešitve za transakcije s kriptovalutami.

13.30 – 14.00

RAZPRAVA

KDO BO Z VAMI

Peter Merc je po izobrazbi doktor prava. Po karieri v banki je pred dvema letoma odprl svoje podjetje Lemur Legal, ki se ukvarja s svetovanjem IT podjetjem in startupom. V poslu je velik ljubitelj vsega disruptivnega – delitvene ekonomije, krožnega gospodarstva, blockchaina in digitalizacije na sploh. Kot soustanovitelj ali kot pravni svetovalec sodeluje v več projektih, ki zbirajo sredstva s primarno izdajo kripto žetonov (t. i. ICO) in/ali ponujajo rešitve na osnovi blockchain tehnologije. Vodi Blockchain Think Tank Slovenija, ki je nastal na pobudo Ministrstva za javno upravo in danes deluje v okviru digitalne koalicije pri GZS. Je član nadzornega sveta Abanke.

Silva Koritnik Rakela, uveljavljena predavateljica in avtorica učnih gradiv iz Izobraževalne hiše Cilj, d.o.o.. Svojo poklicno pot je pričela na področju informatike, kot organizatorka na področju računovodstva. V času privatizacije slovenskih podjetij je bila vključena v številne projekte ocenjevanja podjetij in priprave privatizacijskih načrtov, kot pooblaščena revizorka pa je več kot 15 let sodelovala pri revizijah številnih mednarodnih podjetij. V letu 2010 je opravila izpit iz poznavanja MSRP pri ACCA, ki ji daje pravico uporabe naziva DipIFR. Pri Slovenskem inštitutu za revizijo predava pri predmetih SRS in MSRP.

Aljaž Jadek je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2010. Po diplomi se je zaposlil v Odvetniški pisarni Jadek & Pensa d.o.o., kjer je vse do danes sodeloval na številnih projektih. V letu 2015 je opravil Pravniški državni izpit in se kot zaposleni odvetnik včlanil v Odvetniško zbornico Slovenije. Aljaž Jadek deluje na področju svetovanja strankam in skrbi za skladno poslovanje strank. Zlasti se zanima za področje pravo informacijske tehnologije in pravna tehnologija. V zadnjem obdobju pa je vodilni član ekipe, ki se intenzivno ukvarja z veriženjem podatkovnih blokov. Znanje s tega področja tudi že aktivno prenaša na gospodarstvo. Aljaž Jadek je poskrbel za vpeljavo prvega produkta, ki temelji na veriženju podatkovnih blokov, v delovni proces odvetniške pisarne.

Domen Romih se kot univerzitetni diplomirani pravnik ukvarja z davčnim svetovanjem in zastopanjem strank v davčnih postopkih. Je pisec strokovnih člankov in predava na področju obdavčitve. Od leta 2016 je zaposlen v Odvetniški pisarni Jadek & Pensa d.o.o., v kateri vodi davčne zadeve s področja nacionalnega in mednarodnega davčnega prava. Pridobil je bogate izkušnje pri davčnih analizah obstoječih ali planiranih poslov, pri svetovanju v zvezi s statusnimi preoblikovanji in prestrukturiranji družb ter nepremičninskimi transakcijami, kot tudi pri zastopanju v zahtevnih postopkih davčnega nadzora. Usmerjen je k razumevanju davčnih vidikov novih poslovnih modelov, ki spreminjajo vloge strank v transakcijah. V okviru delovanja Blockchain Think Tank Slovenija aktivno pristopa k iskanju učinkovitih davčnih rešitev pri implementaciji blockchain tehnologije in poslovnih modelov delitvene ekonomije.

Tilen Šarlah je univerzitetni diplomirani ekonomist, Executive MBA, trgovec s finančnimi inštrumenti in digitalnimi valutami. V začetku kariere je sedem let preživel kot direktor individualnega upravljanja premoženja, kjer je upravljal portfelj ekskluzivnih strank na vseh pomembnejših borzah po svetu. Sedaj je aktivni trgovec na energetskem trgu ter predsednik sekcije mladih v naftno-plinskem komiteju Slovenije, ki je del World Petroleum Council (WPC). Navdušen je nad trgovanjem s kripto valutami, kjer je aktivni dnevni trgovec in ustanovitelj platforme za trgovanje s kriptovalutami Tradershub. Je pisec istoimenskega bloga o trgovalnih strategijah in predavatelj.

S klikom na gumb PRIJAVA boste preusmerjeni na spletno prijavnico organizatorja delavnice, družbo Tax-Fin-Lex.