.yui3-widget yui3-block-base yui3-block-parent-base sqs-block-html sqs-block html-block {padding:0px; }

Koronavirus – nove priložnosti za e-učenje

Od objave članka pred tednom, ko smo pisali o vplivih koronavirusa na računovodsko poročanje se je zgodilo veliko. Zdaj je jasno, da bo zakonsko predpisane roke obveznih poročanj težko izpolniti čemur sledi tudi predlog  Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju. Vendar to ni skrb povprečnega Slovenca. Javno življenje v državi se je ustavilo. Ko nam s TV ekranov spregovori Jelko Kacin, se mnogim povrne spomin na težko obdobje 10-dnevne vojne ob osamosvojitvi Slovenije. Tokratni boj bo daljši in zahteval bo več žrtev.

Strah in pasivnost 

Tudi v osamosvojitveni vojni smo bili prežeti s strahom. A bili smo prepričani da bomo iz tega boja izšli kot zmagovalci. In enako moramo razmišljati sedaj. Nisem poklicana, da vam dajem nasvete, kako strah odpraviti. Zato so strokovnjaki in »strokovnjaki«. Splet, ki je v teh dneh naše okno v svet, vam prinaša veliko branja, ki vam morda lahko odpre pot do aktivnega delovanja.

Vsak državljan trenutno stanje doživlja po svoje – odvisno od vlog, ki jih ima. Prav gotovo so podjetniki tisti, ki morajo skrbeti za zdravje svojih zaposlenih, hkrati pa tudi za zdravje podjetij. Vendar pa se morajo zaposleni zavedati, da za njihove plače podjetnik sam ne more poskrbeti. Povsem enako je tudi pri tistih, ki so zaposleni v javnem sektorju. 

Prav je, da si vsak zastavi naslednje vprašanje: Kako lahko pripomorem, da kot družba premagamo strah in ne zapademo v pasivnost? Ozrimo se okrog sebe in razmislimo, kaj lahko ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov storimo za sosede, ki so morali oditi v službo in so doma pustili otroke, in kaj za sosedo, ki se je do sedaj vozila z javnim prevozom. Spodbudno je slišati, da je v Sloveniji prostovoljcev veliko. In končno naredimo načrt, kako bomo zase porabili čas, ki ga bomo pretežno preživeli doma .

Delo od doma ali delo doma

O delu na domu se v teh dneh veliko govori. Sama sem v tak način dela vpeta že od nekdaj. Pri mojem delu je bil to edini način, da sem prišla do miru, ki sem ga potrebovala. To pa ni dano vsem. Tako poštar kot smetarsko vozilo sta danes prišla v našo ulico. Tudi trgovke, zdravniki, policisti, peki in delavci v proizvodnih podjetjih so na svojih delovnih mestih. Prihajajo informacije o zapiranju tovarn. Doma bodo ostali zaposleni, ki svojega dela ne bodo opravljali od doma.

Torej imamo ljudi, ki bodo svoje delovne obveznosti izpolnili od doma, in imamo ljudi, ki bodo čas doma lahko izkoristili za delo doma. To slednje pomeni, da bodo morda lahko svoj dom spravili v red ali pa se posvetili kakšni pridobitniški dejavnosti.

Prav slednje je že zaznati. Danes zjutraj me je presenetil SMS s povabilom k ogledu TV prodaje in k nakupu kapljic za okrepitev imunskega sistema. Pošiljatelj sporočila je na telefonu na voljo ves dan, saj je sicer v funkciji učitelja v podaljšanem bivanju. 

(Brezplačno) izobraževanje na daljavo 

Zanimive so aktivnosti na področju izobraževanja na vseh ravneh formalnega izobraževanja – od osnovne šole do fakultet. Tudi nacionalna televizija bo dopoldanski program namenila izobraževanju osnovnošolskih otrok v strukturirani obliki. Pohvalno. O usmeritvah za organizacija dela v primeru začasne prekinitve izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnih zavodih si lahko preberete tukaj.

Kar naenkrat so v zraku besedne zveze: spletno učenje, učenje na daljavo, e-učenje. Enotne definicije, kaj ti pojmi pomenijo, ni. Naši izobraževalni programi so povezani s temi besedami. Namenjeni so računovodskim strokovnjakom in pa tudi tistim, ki so poslovno povezani z njimi ali uporabljajo njihove končne izdelke – to pa so letna poročila. In ravno priprava letnih poročil je ta hip vroča tema. Poleg plačljivih vsebin so na voljo tudi brezplačne vsebine – v obliki posnetkov webinarjev ali zgolj dokumentov, ki lahko služijo kot pripomoček. 

Izvedli smo že več brezplačnih webinarjev in do nekaterih od njih lahko še vedno dostopate. Seznam smo v teh dneh dopolnili. V teh k(o)ronskih časih pa bomo poskrbeli za izvedbo še nekaterih, zato spremljajte razpisane dogodke.

Želimo vas opozoriti tudi na aktualne brezplačne vsebine v obliki webinarjev še dveh drugih podjetij. Oglejte si jih, kajti vse to bomo potrebovali pri svojem delu. Podjetje Tax-Fin- Lex nudi odgovore na vprašanja delodajalcev in zaposlenih v povezavi s koronavirusom. Podjetje Lisac & Lisac pa poleg že objavljenih posnetkov webinarjev s področja prodaje, marketinga in komunikacije pripravlja serijo 21 brezplačnih webinarjev – vsak večer po poročilih.

V teh dneh odpadajo izobraževanja v klasičnih predavalnicah. Spletno izobraževanje bo tako lahko potrdilo svoje prednosti. Poleg dosegljivosti je pomemben tudi stroškovni vidik, ki smo ga predstavili v članku Koliko nas stane izobraževanje