.yui3-widget yui3-block-base yui3-block-parent-base sqs-block-html sqs-block html-block {padding:0px; }

Oblikovanje rezervacij – obveza ali pravica

Tokrat bomo zelo praktični.

Ne bomo razlagali teorije – ta je zapisana v računovodskih standardih, pač pa bomo odgovorili na pogosta vprašanja, ki se pojavljajo računovodjem.

Seveda pa pri odgovorih povsem brez teorije ne bo šlo. V Sloveniji lahko podjetja izbirajo med Slovenskimi računovodskimi standardi (SRS ) ali Mednarodnimi standardi računovodskega poročanja (MSRP). Pravila so že nekaj let v obeh zbirkah »enaka« in vendar se v podrobnostih lahko razlikujejo.

Za lažje sledenje vprašanjem in odgovorom pa vseeno najprej navedba definicije rezervacij: Rezervacije so obveznosti z negotovim časom ali zneskom.

Ali moramo oblikovati rezervacije tudi, če pričakujemo povrnitev stroškov od zavarovalnice?

VPRAŠANJE

Ob preurejanju našega proizvodnega obrata je konec decembra prišlo do poškodb na objektu, ki je v lasti drugega podjetja. Naša zavarovalna polica pokriva tudi odgovornost do tretjih oseb. Sosednje podjetje je ocenilo škodo na največ 25.000 EUR. Na dan 31. 12. nam zavarovalnica škode še ni povrnila. Ali moramo oblikovati rezervacije za nastalo škodo?

ODGOVOR

Vsekakor.

Vzrok je v tem, da sta vaša obveznost za plačilo nastale škode in vaša pravica terjati povračilo od zavarovalnice dve pravno ločeni ekonomski kategoriji. Vsekakor imate sedanjo obveznost zaradi preteklih dogodkov (nastanek škode na sosednjem objektu), zato je treba pripoznati rezervacijo v višini 25.000 EUR.

Glede pripoznanja sredstva pa je treba preveriti, ali vaša pravica terjati povrnitev škode od zavarovalnice že ustreza definiciji sredstva v obliki terjatve. Če še ni zagotovila, da bo zavarovalnica poravnala nastalo škodo, govorimo o pogojnih sredstvih, ki se ne pripoznavajo v računovodskih izkazih, ker bi to lahko povzročilo pripoznavanje prihodkov, ki ne bodo nikoli realizirani. Če pa postane uresničitev prihodkov gotova, zadevno sredstvo ni pogojno sredstvo in ga je ustrezno pripoznati.

Seveda pa pogojna sredstva razkrijete v letnem poročilu, če je pritok gospodarskih koristi verjeten. Na kratko je treba opisati naravo pogojnih sredstev na dan bilance stanja, in če je mogoče, oceniti znesek sredstev, izmerjen po enakih načelih, ki veljajo za rezervacije.

Kako naj izračunamo znesek rezervacij za tožbo?

VPRAŠANJE

Soočeni smo s tožbo delavca, ki zahteva plačilo odškodnine za neugodne delovne razmere, ki so vplivale na njegovo zdravstveno stanje. Naši odvetniki menijo, da je:

  • 80 % možnosti, da bomo morali plačati 50.000 EUR odškodnine;

  • 20 % možnosti, da bo delavec tožbo izgubil.

Ali je pravilno, da pripoznamo rezervacije v višini 40.000 EUR (50.000 x 80 % + 0 x 20 %).

ODGOVOR

Rezervacijo je treba pripoznati, vendar v drugačnem znesku.

Znesek, pripoznan kot rezervacija, je najboljša ocena izdatkov, potrebnih za poravnavo na dan bilance stanja obstoječe obveznosti. Pri doseganju najboljše ocene se upoštevajo tveganja in negotovosti, ki neizogibno spremljajo dogodke in okoliščine.

V redkih primerih, na primer v sodnem postopku, ni nujno jasno, ali ima organizacija sedanjo obvezo. V takšnih primerih velja, da pretekli dogodek povzroči sedanjo obvezo, če je ob upoštevanju vseh razpoložljivih dokazov bolj možno kot ne (obstaja verjetnost, večja od 50 %), da na dan bilance stanja obstaja sedanja obveza.

Rezervacija mora biti zato enaka vrednosti izdatkov, ki so po pričakovanju potrebni za poravnavo obveze. Pristop k izračunu zneska rezervacij, ki ste ga uporabili, je nepravilen. Takšen pristop k izračunu se uporablja, kadar merjena rezervacija vključuje veliko število postavk in se obveza oceni s tehtanjem vseh možnih izidov z verjetnostmi, povezanimi z njimi. Ta statistična metoda ocenjevanja se imenuje »pričakovana vrednost«. Kadar se meri posamezna obveza, pa je najverjetnejši izid najboljša ocena obveznosti.

V primeru tožbe je 80-odstotna verjetnost, da boste morali plačati 50.000 EUR. To pa ustreza zahtevam računovodskih standardov, da se rezervacije pripoznajo, ker je bolj možno kot ne, da bo prišlo do izdatkov. Zato pripoznate rezervacijo v višini 50.000 EUR.

Kako pripoznamo rezervacije za stroške odstranitve opreme?

VPRAŠANJE

Ocenjeni stroški odstranitve opreme iz našega proizvodnega obrata znašajo 100.000 EUR. Oprema bo odstranjena čez osem let. Ali je treba pripoznati rezervacije za stroške odstranitve takoj ali jih pripoznavamo enakomerno v obdobju rabe opreme?

ODGOVOR

Takoj.

Rezervacije je treba oblikovati, ko obstaja sedanja obveza kot rezultat preteklega dejanja. Postavitev proizvodne linije je pretekli dogodek in zato je znesek stroškov, potrebnih za odstranitev opreme, treba pripoznati takoj. Tako oblikovane rezervacije sestavljajo del nabavne vrednosti opreme in se bodo prenašale v odhodke obdobja z obračunano amortizacijo. Rezervacije se porabijo, ko ti stroški dejansko nastanejo.

Ob začetnem pripoznanju in tudi v prihodnjih obdobjih je treba na dan bilance stanja rezervacije ponovno izmeriti in učinke njihovih sprememb prišteti ali odšteti od nabavne vrednosti opredmetenega osnovnega sredstva. Ocena se lahko pozneje spreminja. Pri tem morate upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na oceno rezervacij: časovno vrednost denarja (diskontiranje), inflacijo, spremembe v ocenah, verjetnost ...  

Obveznost za plačano dolgoročno odsotnost zaposlenih

VPRAŠANJE

Spremenili smo pogodbe o zaposlitvi. Zaposleni v razvojnem oddelku imajo v individualnih pogodbah o zaposlitvi določeno, da po petih letih zaposlitve lahko koristijo plačano odsotnost v trajanju 63 delovnih dni. Govorimo torej o nagradi za dolgo službovanje.

Čas uveljavljanja te pravice se uskladi s potrebami delodajalca – praviloma se izkoristi v celoti v šestem letu zaposlitve, lahko pa se prenese še v sedmo leto. Ali moramo oblikovati rezervacije za te obveznosti? Ali je davčna obravnava takih rezervacij enaka kot za rezervacije za odpravnine ob odhodu v pokoj in jubilejne nagrade?

ODGOVOR

Rezervacije je treba oblikovati.

To so precej neobičajne rezervacije za slovenski prostor, vendar izpolnjujejo vsa merila za pripoznanje. Obstaja sedanja obveza in znesek je mogoče zanesljivo oceniti.

Veliko pozornosti je treba nameniti ocenjevanju zneska potrebnih rezervacij. Če še ni na voljo podatkov o fluktuaciji, je morda primerno, da se začnejo oblikovati rezervacije šele po dveh letih službovanja, ko je na voljo večje zagotovilo, da bo zaposleni ostal v podjetju in tako uveljavil pravico do plačane odsotnosti. V treh letih se tako oblikujejo rezervacije v potrebnem znesku – v vsakem letu za 21 dni plačane odsotnosti. Ob izračunu je treba upoštevati višino plače ob plačilu odsotnosti.

V vprašanju so omenjene rezervacije za odpravnine ob odhodu v pokoj in jubilejne nagrade v povezavi z davčno obravnavo. Te rezervacije so naštete v drugem odstavku 20. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO -2), ki za davčne namene omejuje priznavanje odhodkov oblikovanih rezervacij zgolj na 50 %. Po prehodnih določbah ZDDPO-2 so kljub temu v celoti davčno priznan odhodek v prihodnjih petih davčnih obdobjih. Rezervacije za plačila za dolgotrajno odsotnost niso naštete v tem odstavku 20. člena ZDDPO-2, zato je njihovo oblikovanje v celoti davčno priznan odhodek.